CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, February 24, 2009

ibarat..diriku ketika ini...huhu

You change your mind like a girl changes clothes yeah
you PMS like a bitch i would know
and you over think always speak
Cryptically
i should know that your not good for me cause

you're hot then you're cold
you're yes then you're no
you're in then you're out
you're up and your down
you're wrong when its right
its black and its white
we fight we break up
we kiss we make up

(you)you dont really want to stay( no )
(but you)but you dont really want to go ( oh )
hot and your cold

your yes then your no
your in then your out
your up and your down

we used to be
just like twins
so in sync
the same energy
nows a dead battery
used to laugh bout nothing
now your plain boring
i should know that your not gonna change
cause you're hot then you're cold
you're yes then you're no
you're in then you're out
you're up and you're down
you're wrong when its right
its black and its white
we fight we break up
we kiss we make up

(you)you dont really want to stay( no )
(but you)but you dont really want to go
( oh ) hot and your cold
you're yes then your no
you're in then you're out
you're up and your down

lagu bkn untuk sesapa tapi utk aku ya tgah goong skrg...

tanda -tanda kita kan kembali padaNya...

Tanda 100 hari sebelum hari mati.
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakiNya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih di mana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.
Tanda 40 hari sebelum hari mati.Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.
Tanda 7 hari sebelum hari mati.Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.
Tanda 3 hari sebelum hari mati.Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit, hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.
Tanda 1 hari sebelum hari mati.Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya. Tanda akhir.Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula. Sesungguhnya mengingati mati itu adalah bijak
ya allah..andai sudah sampai ajalku..Kau matikanlah aku dalam agamamu ya allah amin ya rabbal 'alamin

Sunday, February 22, 2009

love katy perry lately..

video

takutnyer kalu pengantin laki tba2 tkar keputusan tak nk kawin gan kita..huhu nangis aku...berdoa lah tak jadi macm ni..amin

ini jer..


makaroni rebus yang dimasak dengan sos yang telah ditumis pleh bawang putih n merah...dan dicampur dengan lada sulah and sedikit rempah..masak sehingga sebati and lastly pukul telur yang ditambah garam n lada sulah then digaul dengan makaroni..erm sedapkan makaroni mengikut citarasa sendiri..


hola..ini jer yang aku masak untuk mengenyangkan perut aku..sebab barang masak aku dah habis..huhu..
jangan kata nampak mcm tak sedap sebab rupanya yang sebegini ye..sebnarnya ia sangat sedap..aku bawa kat kawan2 aku masa time discusion..dan dibuktikan oleh mereka ia sedap..ini baru tak cukup bahan dah sedap tak tau la kalu cukup bahanye..mesti kalah chef wan..hehe perasannyer aku...tolonglah..



kebetulan plak aku sedang mengemas aku punya dapur..sebab barang dah banyak..heh..aku bertukang skit..ketuk paku kat satu lapisan kayu yang aku jumpa kat stor untuk dibuat sebagai tempat sangkut cawan gan pinggan and sudu..hehe aku memang sukat DIY..kalu wat benda ni..aku leh jadi sangat kusyuk..hehe naik sehh...

Wednesday, February 18, 2009

miss zaba...

aku gan ayu..dengan muka keyakinan akan menang


ayu: ko jawab lek lok mida..kalah siap ko..
mida: ko pun sama ler..jahit biar betul2 jangan jahit peha ko sudah le..


ish pandai jugak ayu jahit baju..cantik..ala2 comelnyer ketupat tu..sapa la yang buat?

kelmarin17 feb 09, aku masuk pertandingan miss zaba sempena dengan karnival premier zaba 2009 (Kapreza 09)..best sangat..pertandingan ni aku ingat kena jadi macam model, aku pun beriya la suh sorang kawan aku ni masuk jadi model aku tolong mekapkan..tapi sebenarmya dah bertukar formatnye...iaitu satu group kena ada dua orang dan ada beberapa task yang kena buat..iaitu anyam ketupat, jahit baju, uji minda, makeover dan catwalk...so aku gan kawan aku iaitu cik ayu dengan bersungguh-sungguhnya nak masuk pertandingan ini..sebab utamanya ialah free dan kedua ialah semua task tu aku gan ayu sangat pakar hehehe...so pertandingan start pukul lepas isyak..aku gan ayu bahagikan tugas yang kami kena buat..dalam sejam pertama pertandingan aku buat anyam ketupat gan jawab soalan..ayu jahit baju..separuh masa kedua plak..aku mekap ayu jadi model gan wat catwalk..


aku sangat suka sebab bab anyam ketupat ni memang dah jadi keja aku time raya..jahitan plak aku memang anak tukang jahit hehe..pas tu plak soalan yang diberi banyak yang pasai benda yang banyak dalam majalah rapi..kalu nak tau aku tiap bulan mesti beli majalah ni..so kelebihan dah ada hehe bukan nak bangga tapi mcm kebetulan plak ...tapi yang paling aku suka bab makeover tu...ni lagi lau punya kepakaran..hehe tak la pakar sangat just memang minat sangat...memang aku vuat habis baik la..cuma masa yang depa bagi sat sangat..mekap kena amik masa lagi2 kat mata sebab nak blend warna lagi nak smokey eyes lagi...tapi aku puas hati gak gan mekap yang aku wat malam tadi..muka ayu plak tak banyak masalah so senang la nak buat sebarang tenik shading..dan sebagai keputusannya group aku menan dapat johan yeay..yeay bestnye..dah la tak kena yuran bayar, menang plak, dapat makan lagi hehe best2 sangat..aku dapat satu hamper yang mengandungi banyak makanan hehe


sebelum...



proses-proses mewarna...


tara dah siap.. cantik tak...?


mak andam n model...

ayu tengah berangan..hehe

bersama hadiah danjuga penyokong pada malam tersebut...

poosse...




















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Monday, February 16, 2009

kelas masak..nasi goreng kampung hehe

hari ni masak nasi goreng kampung huhuh sedap....ni resepi yang aku wat gan kengkawan aku..adalah sorang dua jadi pembantu aku hari ni hehe ala2 chef gitu..



ni baha2nya..sayur kangkung, ayam, sotong, ikan bilis, bawang putih bawang besar nak wat tumis, cili padi sikit, and sediki perencah nasi goreng kampung...hot dog tu nak wat lauk jah..

tumis bawang putih gan bawang besar...kemudian masukkan ikan bilis..dan goreng hingga garing sedikit kemudian masukkan cili padi..biar kan sehingga layu...

bila dah agak lama dan dah berbau wangi bawang yang ditumis..masukkan ayam..dan goreng sebentar

kali ni kawan aku telah belanja sotong untuk dimasukkan dalam nasi goreng special kami ni..nak bagi sedap..masukkan garam, perencah nasi goreng dan gaulkan..kemudian masukkan nasi yang telah dimasak..dan gaulkan sehingga sebati...

akhir sekali masukkan sayur kangkung..maka dah siap la resepi kita hari ini..huhu selamat mencuba sedap tau...

lagi gambar kat Istana Budaya..oh hang tuahku

hola..nak sambung pasai puteri gunung ledang nih..ish2 tak habih pasai pgl ni..nak wat mcmner aku dah jatuh cinta gan hang tuahhhhhhhhhhhh.... hihihi

ni satu keadaan yang mana semua orang sibuk nak amik sign gan gambar aku punya hang tuah..sah2 la ramai jugak yang gilakan dia..banyak tul persaingan hmm...



ni keadaan aku sebelum mengetahui bahawasanya..boleh amik gambar gan sign pelakon...time aku seronok sangat sebab dapat tgok pgl,,tapi bila aku dah terlepas nak amik gambar hang tuah ku itu...aku jadi sgt down,.ceh hampeh tul


memang istana budaya..hiasan kat dinding pun berkerawang bagai...cantik kan?

hanya ini yang mampu aku dapat snap..dari jauh aku melihat hang tuah ku...huhuhu

tak dapat orang ..gambar pun jadi lah..nasib baik aku beli poster dia yang besar..dah aku tampal dalam bilik..hari2 aku cium dia hehe...jgn marah da..gambar je...bukan fanatik tapi terlebih fanatik hahah

ni je la sedikit sebanyak gambar sempena hari aku menyukai pgl yang amat sangat...bckground laptop dah bertukar kepada gambar pgl begitu juga kat bilik aku yang penuh gan gambar pgl..inilah saat kegemilangan hero melayu hehe..sebenarnya dah lama aku suka kat stephen rahman hughes ni...tapi lite2 je..tapi bila dah tgok secara live pgl ni...maka subur kembalilah cintaku padanya hehe...

Saturday, February 14, 2009

aku suka wat keja ni...


assalamualaikum..ni salah satu aku punya hobi iaitu memasal..aku suka masak..ada resepi yang best je aku nak try masak..dah banyak resepi aku masak..aku suka tengok orang makan makanan yang aku masak..kalau lengkap barangan masak...lagi banyak la benda aku nak masak hehe..

so,sorang kaan aku ni suh aku masak mkanan western food..iaitu spagheti..hehe kalau korang nak tau aku wat ni kat kolej je..hehe jgn baagitau kat orang kolej aku jawapannya mampus la...nanti korang pun takleh nak rasa masakan aku ni..sedap tau huhu



ok puan2 ini la bahan2 kita untuk resepi pada hari ini..yang utama ialah;


  1. spagheti, mushroom, sos khas spegeti kimball boleh guna brand lain kalu nak guna prego lagi bagus..kalau kat rumah aku gunan tomato fresh yang akan direbus sehingga hancur dan akan dijadikan sos asli yang tradisional..ni lagi sedap..

  2. bahan seterusnya puan2 ialah segala bawang2 yang ada kat rumah atau dalam simpanan..untuk menumis..kalau sedap jika ada oregano dan basil..kat malaysia yang fresh susah dapat, so guna je yang kering..kalau tak dak tak yah guna..

  3. sebagai penyedapnya lagi puan2 boleh guna apa sahaja mengikut kegemaran, resepi kali ni saya guna gading ayam kisar,guna daging pub boleh nak guna bebola ayam ke daging ke ikan ke..crab finger ke..ikut sedap la..

  4. dan sedikit cili boh untuk bagi rasa pedas skit..lagi best kalu guna lada benggala tapi tak da la kat sini sekadar nak bgtau je...

    saya juga guna carot sebagai penganti lada benggala tu hehe..just be creative..



ok seterusnya puan bolehla menumis bahan seperti bawang merah dan putih biar sehingga kekuningan dan masuk cili boh ikur suka puan2 ye..



masukkan sos tomato tersebeut dan perasakan dengan garam, gula sedikit dan apa sahaja perasa yang puan2 mahu..masukkan juga karot dan cendawan..masukkan sedikit air asam jawa sebab ada permintaan dari sorang kawan aku tu nak masam2 skit..



dalam masa yang sama puan2 boleh la merebus spegeti ye..kalau lupa alamatnya makan kuah saja lah ehehe


bila..dah siap hidang la...ni la hasilnya...huhu
sedap...

anda semua boleh cuba nak buat pakai resepi sendiri...just be creative...and jangan lupa lepas masak jgn lupa kemas.. selamat memasak
banyak lagi resepi di sini



baju linguistik


hola..akhirnya siap jugak la t-shirt kelas aku ni...dah lama tempah tapi disebabkan masalah orang yang buat baju aku ni..maka baru sem ni aku dan kawan2 dapat baju..tak pelah bersyukur la nak

antara kawan- kawan kelas aku yang cun hehe

baju ini telah direka oleh saudari oyen..tq banyak kepada beliau ye..kerana sudi mendesign baju linguistik kami(ada satu naju kat oyen lupa nak bagi..sori)
(ala blur plak gambar ni..ni wan yang amik ishk2)
aku gan kawan kelas plan nak pakai baju linguistik ni masa kelasa linguistik komputer..yang diajar oleh Encik Azhar Jaludin..nama popular dia AJ..hehe sempoi kan lecture aku ni kan? dia tanya mana baju untuk dia....alamak sori AJ kitaorang buat cukup2 kat kami je..bajet tak ciput..sori begitu juga kepada semua pensyarah linguistik kami yang tak dapat baju ni sori bebanyak...
kebetulan hari tu, minggu tu ada pesta it kat ukm so..kamibermai-ramai yang memakai baju linguistik ni pun pg la ke sana..nak memborong barang untuk kelas linguistik kpmputer
nak beli beg laptop tapi mcm tak penting sangat so..jawapannya amik gambar je la..hehe
depa ni banyak la borong sebab beli headset yang sangat murah..dengar citer rm 10 je..haha memang murah

wat tak malu je amik gambar kat sini..bukanye ada singboard tak bagi amik gambar..haha..ada beberapa kawan aku yang tak masuk dlm gambar ni...maklumla shopping sampai tak ingat dunia..ishk2 perempuan sangat!!!



puteri gunung ledang the musical..best bangat!!!!!

semalam 13 februari aku pergi Istana Budaya buat pertama kalinya hidup aku ni..sangat kagum dengan keindahan Intana Budaya tersebut..Malaysia Boleh!! aku pg sana sebab nak tengok Puteri Gunung Ledang The Musical...tak lah nak gambarkan apa yang aku rasa..macam nak gila pun ada beb...pgl season 3 ni sangat best...dari 10 bintang aku bagi semua bintang di langit sana fuh mantap..dan tentu sekaliaku sangat gila disebabkab Hang Tuah moden kita iaitu Stephen Rahman Hughes..i love u so much muah2..jangan marah peminat steve yang lain huhu...semua pelakon sangat mantap dalam watak masing2, steve plak dah tak dak slang orang putih bila cakap melayu...caya la steve..bukan senang nak jadi hero melayu...





aku gan kengkawan yang pg tengok pgl 3


salah satu seni yang sangat indah di istana budaya...



me and oyen




Puteri Gunung Ledang..kisah cinta abadi..walaupun tak kesampaian. cerita ni pasai puteri Jawa gan Laksamana Melayu...kisah cinta si puteri yang sanggup tinggalkan negaranya untuk datang ke Melaka..bagi menemui cibta sejatinya..walau terpaksa tinggal di Gunung Ledang bersendirian bukanlah halangan malah menguatkan rasa cintanya..pergh..tapi tak leh disamakan ya dengan kisah cinta anak gadis Melayu yang lari ikut kekasih hati ke tanah seberang tanpa pengetahuan ibu bapa..dan bila dah hidup dalam kesusahan baru ingt nak balik huhu..sapa punya cerita la ni isk2

nanti aku post gambar aku, istana budaya dan puteri gunung ledang..adios


haa..kat sini aku masukkan skit sinopsis Puteri Gunung Ledang 3 untuk bacaan kalian...



Chapter One
Adipati and the people of Majapahit are on the verge of defeat. A messenger has been sent to Melaka to propose a joint force to combat Demak.
The emptiness in Puteri's being begins to be filled when the Melaka delegation led by Hang Tuah arrives. Their first meeting sparks romance between the two.
In a ceremony to welcome the arrival of the Sultan of Melaka, the threat from Demak becomes real. The Adipati's rage leads to a declaration of war but he is calmed by Patih, acting for the well-being of the people. The Sultan proposes a way out by combining the armies of Majapahit and Melaka as a last resort, if Demak refuses to back down. Hang Tuah is summarily dispatched to Demak to give warning.
The separation between Puteri and Hang Tuah becomes unbearable and she leaves Majapahit for Gunung Ledang.
Meanwhile, in Majapahit, the gloomy atmosphere turns bright when word comes from Melaka that the threat from Demak has been neutralised. Adipati makes haste to fulfill his promise to wed Puteri, his sister, to the Sultan of Melaka. But the Puteri has gone missing. Bayan is deemed responsible and sentenced to death but she would rather take her own life.
Chapter Two
The bustling city and port of Melaka feels lonely to Hang Tuah who is pinning for his love. Adipati arrives in a hurry and faces off with Hang Tuah, who realizes then that the princess is waiting for him on Gunung Ledang. But before he could make his way to her, a decree was made: the Sultan would take Puteri as his wife. The agony is amplified when Hang Tuah himself is ordered to lead the Royal proposal delegation to Gunung Ledang.
The journey up the mountain proves to be fraught with obstacles and strange happenings. Nenek Kebayan appears to the party to warn them, but out of sense of duty she is ignored. the delegation forges on until they are beset by invisible forces and possessed, separating them from Hang Tuah who has reached the peak of Ledang.
There, the two lovers meet again and their longing quenched. But it does not last long - the Orang Kaya appears with news of the Sultan's intentions. Hang Tuah, still loyal to a fault, bows before his Sultan's will. Frustrated by her lover's stand, the Puteri imposes 7 preconditions for her hand in marriage.
Back at the palace, Melaka's ministers and scholars decipher the meaning of the 7 preconditions in trepidation. The Puteri's demands seem intent on inflicting great harm on Melaka, yet to the Sultan it is clearly a challenge to his greatness. Ans so he decides to murder his own son, Raja Ahmad, to prove his absolute power. Puteri appears before the Sultan to stop his dirty deed and to formally reject his proposition.
Hang Tuah, who is feeling guilty for killing the embers of love in Gusti Puteri, begins to realise the lunacy of blind loyalty, which he must put an end to. He arises and rushes to Ledang to seek out his beloved. The Gusti Puteri still waits for her true love, on the peak that has become a symbol of their enduring devotion. There, they remain as two beings, separated by time. The End

hari last di Kedah...

masanya telah tiba..rasa mcm sekejap je aku kat Kedah ni..seronok dapat buat kerja dialektologi ni..plus kengkawan yang riuh n best..org kampung yang best ditambah gan kebaikan tuan haji husin yang telah jaga kami..(bukan skandal ye hehe)..so kami punya tren balik kl pukul 6.00 petang tapi telah terdelay sejam..maka lama la kami berjalan - jalan alor setar..pg rumah kawan kat alor setar jugak..sebab mak dia jemput pg jalan sana..


disekitar alor setar kalu orang kat sana mesti tau kedai ni hehe..dulu sku shopping kat sini masa outing ..



ala2 next top model haha..model tepi jalan je..

ada satu petang tu kami dibawa berjalan - jalan kat pantai murni namanya..kat pantai tu bleh nampak pulau..menurut tuan haji ni pulau bunting sebab nampak mcm orang bunting yang tengah berbaring..ye ke? korang nampak mcm tu tak?aku nampak tapi kawan aku ckp mcm mayat..ish mulut dia ni...
ala dalam simpanan gambar aku tak bnyak plak gambar berjalan-jalan di alor setar..ada banyak sebenarnye tapi kat kawan2 plak..tak pe nanti dah ada aku post kan kat sini..boleh la korang tengok hehe..

Friday, February 13, 2009

aku, mereka dan linguistik (hari bekerja)

lamanya aku tak update blog ni..sibuk sangat, kerja tesis la, asingment la, isi borang konvo la, borang tu borang ni..ngeee..fuh kalah menteri..banyak citer yang best dah berlalu nak citer balik pulak..hmmm takpe la..

nak sambung balik pasai aku punya kerja lapangan ari tu..sekarang dah masuk hari bekerja..cri data ler..ni la aku dan mereka..kat homestay yang kami sewa kat kampung raga yan, kedah..hanya kami 9 orang sahaja..tiada ibu bapa angkat..sebb iniyang aku mintak..






dari depan kiri tudung pink aku la, dhee srawak girl, mek ti gewe kelate, ida ni pun kelantan,

belakang aku ayu awek melaka yg gedik, ati budak kajang je, shakira ipoh mali, mira pun orang kelate, and the last but not the least liyana orang sarawak juga...




ni lah kami yang gigih berusaha mencari data dialek kedah..siap berpayung lagi..yelah masa keluar ni kami semua tak sempat nak tgok ramalan cuaca pagi tu..hiks





ni la mangsa pertama kami yang ditemubual oleh cewek2 yang cun haha perasan..kebetulan kat kampung kami pg tu..depa ni dok tengah bergotong royong sebab ada kenduri nak sambut artis datang...fuh gempak kampung ni..depa habaq yang nak mai tu nabil dan julia ziegler..cayalah..aku dok kat kl ni pun tak penah jumpa nabil..depa dok kampung pun bleh jumpa senang2 jer..



ini antara responden kami yang sangat2 memberi kerjasama...senang habaq depa sporting punya makcik pakcik..tq mak cik arna gan mak su n paksu...


hari kedua dan ketiga ni lah kerja kami jalan satu kampung kelilling sampai hujung kampung...amik2 gambar..beramah mesra gan orang kampung...memang best la..teringat ketenangan kat kampung sendiri..huhu

kalu nak rehat2 ke cuti2 gan family ke..bleh la datang kat tempay mcm ni, kalau nak tau belakang rumah kami ada sungai tempat mandi2..best sgt...kampung ni memang tempat berkelah pun..sbb ada air terjun..tapi kami tak pg la air terjun just mandi kat sungai..planning nak wat bbq tapi tak sempat..maklum la sibuk cari data..hehe yeke?
kalu nak cari tengok tempat menarik kat kedah boleh la tongok kat sini klik