CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, August 15, 2009

penyelidikan bahasa mendriq


wah lamanya tak masuk blog aku ni..rindu rasanya..sori blog sangat sibuk kebelakangan ni...untuk kerla master yang pertama ni kena pg kerja lapangan di kampg kuala lah gua musang kelantan mengkaji bahasa orang asli iaitu bahasa mendriq. kajian ini merupakan kajian yang pertama mengenai suku orang asli ini. berbandign dengan orang asli yang berketurnan temiah atau semai sudah banyk kajian yang dilakukan. sebarang maklumat mengenai kaum menndriq ini jugasusah nak dapat atau dari sumber maklumat utama.
untuk pengetahuan sebenarnya orang mendriq ini merupakan keturunan negrito yang dari kumpulan astroasia..dan rupa mereka seperti keturunan orang kulit hitam (negro) sebab ciri- ciri utama ang ada pada negro mempunyai banyak persamaan dengan mereka, rambut kerinting, berkulit gelap, dll.ini adalah antara wajah2 anak2 keturunan mendriq ni..mereka juga mendapatkan pendidikan dari sekolah yang dibina dihadapan kwasan kampung mereka. kemudahan seperti ini adalah untuk meningkatkan traf hidup peribumi ini. mereka juga lebih gembira jika digelar peribumi berbanding orang asli...ada rupa orang negro kan?istimewa mereka ni adalah boleh berbahasa melayu standard dengan fasih.
jadi kajian lingustik mengenai bahasa mendriq ini adalah kerana bahasa ini mengalami kepupusan..ini kerana pengaruh bahasa melayu dan tidak menggunakan bahasa natif sebagai pertuturan seharian menjadi faktor kepupusan bahasa. jadi tugas sebagai pelajar linguistik adalah untuk mengkaji bahasa ini berdasarkan data yang didapati dari kerja lapangan.
sememangnya pengalaman menjalankan kajian di kawasan perkampungan orang asli memberi kesedaran dan keinsafan mengenai kesusahan hidup. kehidupan mereka yang berorientasikan memenuhi keperluan hidup lebih diutamakan berbanding keselesaan. jika dibandingkan dengan kehidupan kita yang lebih jauh selesa amat2lah bersyukur ye anak2...sepanjang buat kerja kat sana merasalah diri aku ni dengan cara hidup mereka.

antara kawan2 linguistik yang sama sama pergi menjalankan kajian. ok sekarang dah daoat data banyak kerja pulan nak dilakukan kena dengar balik rakaman yang dijalankan, kena tranksripsikan ke simbol fonetik dan kena wat esei panjang huhu banyak kerja..

jalan tar macam padang permainan bagi anak2 orang asli ni..huhu siap ada yang berbaring gan buat aksi superman atas tar ni huhu


ni salah satu rumah orang asli mendriq ni...perasan tak ada astro?tu yang hebat pasai orang asli ni..mereka suka akan hiburan..rumah biasa jer tapi yang penting mesti ada tv , radio atau cd player.prof. aku bgtau merke ibarat masyarakat melayu tahun 60 an yang kurang didikan agama tapi suka dengan hiburan..sekarang pun macam tu kan ?

mereka ni pun islam atas nama saja...anjing dibela mcam kucing so rasanya pada yang bertanggungjawab atas perkara ni jangan lah tinggalkan mereka tanpa bimbingan yang seterusnya..kesian tau..dan rugi..ini hanya pandangan saya saja...

jadi ini sedikit cerita dari kajian aku kat sana..kalau nak tahu lebih lanjut kena tunggu aku habis wat kerja ni..huhu

0 comments: