CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, April 5, 2009

resepi malam bbq


halo..ni ada sikit resepi masa nak wat bbq yang lepas..

aku ayam bakar yang telah diperap selama 3 jam lebih...


ni bahan untuk perap ayam...bawang besar, bawang putih, halia, cili kering, serai, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, rempah ratus sikit yang akan diblender sehingga hancur..


ha ni la bahan yang telah dibelender tadi...masukkan garam dan gula sesedap rasa n tambah sikit serbuk ketumbar untuk bau yang sedap...hmm lazat




ni la dia bahan untuk ayam yang akan diperap dan daun kangkung untuk masak nasi goreng lada hitam..cari jer kat supermarket perasa lada hitam tu..macam ada..



pas tu ayam diperap dan ditutup untuk elak dari dimasuki benda asing..



untuk kerang pulak..anda hanya perlu basuh dengan bersih sehingga air yang terakhir untuk basuh menjadi sangat jernih seperti diatas yer..petua basuh dengah bersih ialah guna daun serai yang diikat bersama dan kocak- kocakkan dengan kerang..akan bersihla kerang anda.
ni la serba sedikit resepi untuk mlam bbq..nak tau lebi lanjut boleh klik sini.

0 comments: